Page content

Batterij kalibreren iPhone iPad

Batterij kalibreren van je iPhone of iPad, voor nauwkeurige batterijstatus

Klopt het batterijpercentage van jouw iPhone of iPad niet, dan is het tijd om de batterij te kalibreren. Deze tip legt uit hoe dat moet.

Het kan voorkomen dat de batterij van je iPhone of iPad sneller leeg raakt dan normaal. Ook gebeurt het wel eens dat de batterij ander vreemd gedrag vertoont: het percentage blijft bijvoorbeeld hangen op 24%, terwijl je weet dat de batterij helemaal vol is. Ook is het in het verleden regelmatig voorgekomen dat iPhones en iPads opeens uitschakelden bij een bepaald percentage, bijvoorbeeld 18%. Bij al deze problemen is de weergave van de batterijmeter niet goed. Je kunt dit oplossen door de batterij van de iPhone of iPad te kalibreren en in deze tip leggen we uit hoe dat werkt.

Batterij kalibreren van iPhone of iPad

In bovenstaande gevallen is de weergave van de batterijstatus in de menubalk niet goed. Terwijl jij denkt dat er nog 18% batterijlading aanwezig is, is de batterij in werkelijkheid bijna leeg. Zo kalibreer je de batterij, zodat de batterijstatus nauwkeuriger wordt weergegeven:

  1. Sluit de iPhone of iPad aan op het stopcontact met de originele usb-lader (liever geen onofficiële kabels).
  2. Voer een harde reset uit. Hiervoor druk de homeknop en de sluimer knop gelijktijdig in, tot het Apple-logo verschijnt. De batterij wordt nu gekalibreerd.
  3. Laad de batterij op tot 100%. Bij de laatste procenten gaat het opladen veel langzamer.
  4. Als de batterij op 100% staat laat je de iPhone of iPad nog 60 tot 90 minuten aan de lader hangen.

Je zult zien dat de batterijweergave van de iPhone of iPad nu veel nauwkeuriger is geworden.

Wat doet het kalibreren van de batterij?

De batterij van de iPhone heeft een interne chip die berekent hoeveel energie er nog over is. Dit moet je van tijd tot tijd opnieuw kalibreren, omdat de batterij anders een verkeerde inschatting maakt. Door de batterij te kalibreren, blijft de batterij zo efficiënt mogelijk werken. Bovendien klopt het percentage in de menubalk ook beter. Bekijk ook hoe je het batterijpercentage zichtbaar maakt in de menubalk.

Heb je nog steeds problemen met een snel leeglopende batterij, dan kan het zijn dat de batterij van je iPhone of iPad vrij oud is. Na zo’n duizend keer opladen gaat de gezondheid van je batterij steeds verder achteruit. Wil je weten hoe vaak de batterij is opgeladen? De prijzen van een nieuwe batterij zijn goedkoper dan je denkt.