Page content

Batterij uitleg

Apple batterijen: alles wat je moet weten over de accu’s in je Apple-producten

Apple gebruikt batterijen in heel veel producten: in elke iPhone, iPad, Apple Watch en MacBook vind je een lithium-ionbatterij. Ook in accessoires zoals de AirPods en Apple Pencil zit een oplaadbare batterij. Waarom lithium-ion? Hoe haal je het maximale uit je batterij, hoe zit het met recycling en wat moet je doen als je je iPhone-batterij wil vervangen? Je leest het allemaal in deze uitleg.

  • Oplaadbare batterijen
  • Lithium-ion
  • Tips
  • Capaciteit
  • Opladen
  • Snelladen: goed of niet?
  • Vervangen
  • Recycling

Oplaadbare batterijen in Apple-producten

Oplaadbare batterijen zorgen ervoor dat je je iPhone, iPad, Apple Watch en MacBook overal kunt gebruiken. Je bent daardoor niet afhankelijk van het stopcontact. Nadeel is wel dat alle oplaadbare batterijen maar een beperkte levensduur hebben. Ze gaan op den duur minder presteren en moeten dan worden vervangen.

Apple belooft dat een iPhone-accu na 500 laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Omdat je niet elke dag de iPhone-batterij volledig zult laten leeglopen en weer opladen, zul je na ongeveer twee jaar intensief gebruik de eerste slijtage gaan merken. Bij de Apple Watch gebeurt dit na 1000 volledige laadcycli.

Lithium-ion batterijen

Net als de meeste fabrikanten kiest Apple voor lithium-ion batterijen. In vergelijking met oudere batterijsoorten zoals nikkel-metaalhydride (NiMH) laden Li-ion batterijen sneller op, gaan ze langer mee en hebben ze een grotere vermogensdichtheid.

Helemaal perfect is het niet, want lithium-ion batterijen hebben hun beperkingen. Terwijl hard- en software in de loop der jaren steeds slimmer en efficiënter is geworden, gaan de ontwikkelingen bij batterijtechnologie veel minder snel. Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen. Daar zal de komende jaren niet veel verandering in komen.

Realistische alternatieven zijn er eigenlijk niet. Zonnecellen en waterstofbatterijen zijn geen geschikt alternatief gebleken, terwijl veelbelovende nieuwe ontwikkelingen zoals grafeen- of nanowire-batterijen nu nog te duur zijn om op grote schaal te produceren. Om het maximale uit je iPhone-batterij te halen kun je rekening houden met onderstaande tips.

Zo is het belangrijk om je iPhone-batterij binnen de aangegeven temperatuurzones te gebruiken. Warme temperaturen zijn schadelijk voor het toestel en de batterij, waardoor je iPhone oververhit kan raken, terwijl de iPhone in koud weer zomaar kan uitvallen.

Batterijtips voor iPhone en iPad

iPhone batterijtips:

Batterijcapaciteit van de iPhone

De batterijcapaciteit verschilt per type iPhone. Sommige modellen hebben een wat hogere batterijcapaciteit, zoals de Plus-modellen. Of dit ook leidt tot een langere gebruiksduur is afhankelijk van de andere eigenschappen van de iPhone. Zo hebben de Plus-modellen een groter 5,5-inch scherm waardoor er ook meer pixels aangestuurd moeten worden. Bij toestellen met een energiezuinig OLED-scherm gaat de batterij relatief langer mee. En hoewel de iPhone SE batterij vrij klein is, staat dit toestel toch bekend om z’n fenomenaal lange batterijduur.

Hieronder zie je de batterijcapaciteit van enkele populaire iPhone-modellen:

Batterij opladen: zo werkt het

De iPhone-batterij opladen gebeurt op een manier die zo efficiënt en zo vriendelijk mogelijk is voor de accu. Het opladen gebeurt bij Apple in twee fasen. Van 0% tot 80% gaat vrij snel bij snelladen op de iPhone, zodat je zo snel mogelijk je toestel weer kunt gebruiken. De tweede fase van 80% tot 100% maakt gebruik van druppellading, om slijtage aan de batterij zo veel mogelijk te voorkomen.

De tijd die nodig is om de eerste 80% te bereiken is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de instellingen. Zet je je iPhone in vliegtuigstand, dan zal het opladen sneller gaan dan wanneer het scherm continu moet oplichten voor binnenkomende meldingen.

Je kunt de iPhone batterij opladen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet te wachten tot de accu helemaal leeg is en het is ook niet nodig om de accu regelmatig helemaal leeg te laten lopen. Bij oudere batterijtypen was dat wel nodig.

Batterij snelladen: goed of niet?

Daar zijn de meningen nogal over verdeelt. Er zijn artikelen op het internet te vinden waarin men vermeld dat hoe langzamer de batterij wordt opgeladen hoe beter dit voor de batterij is. De meegeleverde adapter bij de iPhone is van het type 5 Watt, oftewel 1 Ampere bij 5 Volt. Dit is een zogenaamde langzame lader, en ideaal om je iPhone in de nacht mee op te laden. Het opladen van je iPhone met deze standaard lader kan tot wel 6 uur duren als je iPhone geheel leeg is, niet echt ideaal dus om overdag even snel tussendoor je iPhone mee bij te laden. Apple kiest voor deze lader vanwege het feit dat deze compact is, en dus makkelijk is mee te nemen op reis. Onze voorkeur heeft het in elk geval zeker niet om je iPhone mee op te laden. Volgens ons, en ook diverse andere artikelen op internet kan het snel opladen weinig kwaad. Deze mening deelt ook Apple, aangezien Apple sneller opladen dan dat de standaard meegeleverde oplader kan ook gewoon ondersteunt. Natuurlijk zou het kunnen dat de batterij een fractie korter mee gaat dan dat je deze 1000 maal langzaam oplaadt, echter het gemak van snelladen en de extreem lage prijzen van nieuwe originele kwaliteit batterijen laat ons ervoor kiezen altijd snel op te laden. Wij geven persoonlijk de voorkeur aan de 12 Watt oplader zoals je die ook standaard meegeleverd krijgt bij de Apple iPad. Deze levert 2,4 Ampere bij 5 Volt, en is dus 140% sneller als de standaard oplader. Maar het kan nog sneller. Bij de iPhone 8 en nieuwer ondersteunt de iPhone ook “Fast Charging” bij hogere voltages. Door deze ondersteuning kun je ook de oplader van de Apple Macbook gebruiken, of deze los aanschaffen. Deze macbook opladers zijn in verschillende wattages verkrijgbaar, waarvan de laagste de 29 Watt versie is. Hierdoor is het opladen van je iPhone 8 of nieuwer dus nog veel sneller dan de standaard oplader. Let wel op, dat de Macbook opladers een USB-C aansluiting hebben, en je naast dit oplaad blokje dus ook nog een USB-C naar Lightning kabel dient aan te schaffen. Nieuwsgierig naar de verschillende snelheden van de diverse opladers, lees dan het artikel “iPhone oplaadtijd verkorten“.

iPhone batterij vervangen

Oplaadbare batterijen hebben een beperkte levensduur en zijn op den duur niet meer te gebruiken. Als je merkt dat je je apparaat steeds vaker moet opladen, is het tijd om de accu te laten nakijken. Ga hiervoor naar GSM Eindhoven. Zeker als je op zoek bent naar de allerbeste iPhone batterijen breng je een bezoek aan onze winkel. Wij zijn namelijk een van de weinige aanbieders die ook selecties maken in de beste originele kwaliteit batterijen. Wij doen dit door elke batterij voor verkoop stuk voor stuk door te meten, zodat we de beste kunnen selecteren. Je krijgt dan niet alleen de originele kwaliteit, maar ook nog eens de batterij met de allerhoogste capaciteit, waardoor je nog langer plezier hebt van een volle batterij. Op deze manier zijn we er ook altijd zeker van dat alle cellen waar de batterij uit bestaat van het allerhoogste niveau zijn. De kwaliteit van onze batterijen is te controleren op diverse manieren, we vertellen je er alles over in de artikelen “Conditie batterij” en “Status batterij iPhone bekijken“.

De batterij kan het beste worden vervangen als deze niet langer 80% van de oorspronkelijke capaciteit kan vasthouden. Bekijk ook hoe je kunt controleren of je iPhone batterij aan vervanging toe is.

Bij de iPhone belooft Apple dat het toestel na 500 volledige laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke batterijcapaciteit heeft. Bij de Apple Watch en iPad geldt dit na 1000 volledige laadcycli. Je kunt zelf controleren hoe vaak de batterij van je iPhone is opgeladen.

iPhone batterij recycling

Apple staat bekend als een milieuvriendelijk bedrijf. Voor batterij-recycling is daarom een speciaal programma ontwikkeld, waarbij de accu op een verantwoorde manier wordt hergebruikt. Je kunt een oude iPhone volledig door Apple laten recyclen. Vaak krijg je dan ook nog korting op je volgende Apple-product. Als het toestel nog goed werkt kan het beter zijn om de batterij te vervangen zodat iemand anders nog plezier van het toestel kan hebben, bijvoorbeeld als refurbished iPhone of refurbished iPad.