Page content

iPhone oplaadtijd verkorten

Welke oplader laadt het snelste je iPhone op?

Apple levert standaard een kleine oplader bij zijn iPhones. Ze doen dit omdat dit formaat handig is om mee te nemen in bijvoorbeeld je broekzak. Het nadeel van zo een dergelijke kleine lader is dat het vermogen wat beperkt is. Deze kleine lader levert een vermogen van 5 Watt. Dat betekend bij een Spanning van 5 Volt een Amperage van 1 Ampere. Maar Apple heeft ook grotere laders, want bij de iPad wordt deze standaard voorzien van een 10 of 12 Watt lader, en bij de Macbooks van Apple zit minimaal een 29 Watt lader erbij. En al deze laders zijn compatible met de iPhones. En vanaf de iPhone 8 en nieuwer kunnen deze iPhones ook onderweg met de 29 Watt opladers. Bij de iPhone 8 en nieuwer noemen ze dit Fast charging met 2 ampere op een spanning van 14,5 Volt. De spanning bij deze iPhones en opladers is dus bijna 3 keer zo hoog als bij de standaard 5 Volt opladers. De iPad oplader van 12 Watt levert 5 Volt bij 2,4 Ampere. Maar wat is nu precies de tijdwinst die je behaalt bij gebruik van zo een dergelijke high voltage oplader van 29 Watt?

Zoals je ziet is het verschil in oplaad percentage tussen de 5 Watt en de 29 Watt oplader van Apple aanzienlijk, namelijk een verschil van 36% in 60 minuten. Maar wat zou het verschil zijn tussen de 5, 12 en 29 Watt oplader? Want de 29 Watt oplader van Apple is wel een stuk prijziger als de 5 en 12 Watt versies, en voor laatst genoemde heb je ook geen speciale USB-C naar Lightning kabel nodig, maar volstaat de meegeleverde oplaad kabel.

Bovenstaande grafiek geeft exact weer hoe snel de iPhone opgeladen wordt met de verschillende laders. De groene lijn geeft een snellader van Samsung aan, maar dan van het draadloze type, oftewel de standaard QI oplader. De gele lijn is een variant van Motorola die in Nederland weinig verkocht wordt. De blauwe lijn is de standaard meegeleverde oplader van 5 Watt bij elke iPhone. De rode lijn is de oplader van Apple die standaard bij elke iPad (12 Watt) wordt meegeleverd. Zoals je ziet voldoet die uitstekend voor het opladen van vooral iPhone 8 en nieuwere modellen. De snelheid is vrijwel gelijk aan de veel duurdere 29 Watt variant. Alleen als je je iPhone maar maximaal 60 minuten aan de lader zou hangen behaal je met de 29 Watt versie iets meer lading in je iPhone. Gezien het grote prijsverschil tussen de 12 en 29 Watt laders van Apple moet het dus wel heel spits komen dat je zou kiezen voor de veel duurdere 29 Watt versie om je iPhone mee op te willen laden. Wellicht dat Apple in de toekomst door het gebruik van de hogere spanning van 14,5 Volt waar de 29 Watt laders gebruik van maken nog wat softwarematige tweaks kunnen toepassen waardoor het verschil in laadsnelheid toeneemt. Tot die tijd is de 12 Watt oplader voor het snel op laden van je iPhone de voordeligste keuze met een aanzienlijke snelheidswinst.

Interesse in de aankoop van een van bovengenoemde opladers van Apple? Wij hebben alles op voorraad, en dit is zonder afspraak op te halen in onze winkel in Eindhoven.

Voor meer informatie over onze prijzen klik hier.