Page content

snelladen iPhone sneller opladen

Zo werkt iPhone snelladen: alles over de iPhone sneller opladen

De nieuwste iPhones werken met snelladen, maar hoe werkt dit precies? Met deze tip halveer je de oplaadtijd van je geschikte iPhone, dankzij snelladen met een zwaardere adapter en een techniek met de naam USB Power Delivery. Je leest er hier alles over!

Met snelladen kun je de iPhone sneller opladen dan normaal. Het scheelt soms wel een factor twee! In deze tip lees je wat je nodig hebt voor iPhone snelladen, op welke toestellen het werkt en welke opladers je ervoor nodig hebt.

iPhone snelladen: hoe werkt het?

Alle iPhones die sinds 2017 zijn verschenen zijn geschikt voor snelladen. Dit houdt concreet in dat de volgende iPhones snelladen ondersteunen:

  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone X

Alle toekomstige iPhones zullen er naar verwachting ook geschikt voor zijn. Het snelladen werkt trouwens niet meteen vanuit de doos. Apple levert de iPhone nog steeds met een relatief trage 5 Watt-adapter, die niet geschikt is voor snel opladen. Je zult zelf de benodigde accessoires in huis moeten halen. In de toekomst gaat Apple mogelijk wel een geschikte lader meeleveren.

Snelladen houdt in dat je in veel kortere tijd de batterij van je iPhone kunt opladen. Dit komt vooral van pas als je snel de deur uit moet en de batterij nog even wilt bijladen. Je kunt dan bijvoorbeeld even opladen van 40% naar 80%. Verder opladen heeft weinig zin, omdat het snelladen minder efficiënt gaat als de batterij bijna vol is.

Wat heb ik nodig voor iPhone snelladen?

Je hebt twee accessoires nodig om iPhone snelladen te gebruiken: een USB-C-stroomadapter en een geschikte USB-C-kabel. Beide zijn verkrijgbaar via ons.

Dit is je boodschappenlijstje voor snelladen:

  • Een 29 Watt USB-C-adapter. Deze wordt meegeleverd bij de 12-inch MacBook, maar je kunt de adapter ook los kopen bij ons voor € 49,-. Alleen de adapter is voldoende, je hoeft dus niet te beschikken over de bijbehorende MacBook. Je kunt ook Apple’s USB-C-lader van 61W of 87W gebruiken, maar die zijn duurder in aanschaf.
  • USB-C-naar-Lightning-kabel. Los verkrijgbaar in een lengte van 1 of 2 meter. Je kunt deze kabel ook gebruiken om via de USB-C-poort van je MacBook een iPhone of iPad op te laden. Verkrijgbaar vanaf € 20,-.

Kan ik iPhone snelladers van andere merken gebruiken?

Vind je de snelladers van Apple te duur, dan zou je ook adapters en kabels van een ander merk kunnen aanschaffen. Maar let op dat het een product van goede kwaliteit is. Snelladen vormt een zwaardere belasting voor je batterij en leidt tot warmteontwikkeling. Je wilt niet dat het toestel in brand vliegt of beschadigd raakt door verkeerde zuinigheid. Belkin is een voorbeeld van een goed merk. Belangrijk is dat de oplader een USB-C-ingang bevat, een vermogen van meer dan 18 Watt levert en USB-C Power Delivery ondersteunt (zie verderop).

 

Kan ik een oudere iPhone ook snelladen?

Oudere iPhones zijn volgens Apple niet geschikt voor snelladen, maar toch is er een manier om je oudere iPhone snel op te laden. Gebruik de stroomadapter van je iPad van 10 of 12 Watt. Deze zorgt ervoor dat je iPhone sneller opgeladen is dan met de standaard meegeleverde 5 Watt stroomadapter. Dit is niet schadelijk voor je toestel. Je vindt bij ons ook een 12 Watt adapter waarmee je iPhones en iPad sneller kunt opladen voor € 15,-.

iPhone snelladen met USB-C Power Delivery

Het snelladen van iPhones en iPads werkt met en techniek die USB-C Power Delivery heet. Dit is ook de reden waarom je gebruik moet maken van een USB-C-adapter zoals die bij de nieuwste MacBooks Wordt geleverd. De 29 Watt-adapter werkt standaard op 2 Ampere en 14,5 Volt, de 12 Watt-adapter die we hierboven hebben genoemd werkt op 5 Volt en 2,4 Ampere.

Het verschil is echter dat deze USB-C-adapter USB Power Delivery ondersteunt, als het aangesloten apparaat daarvoor geschikt is. Daardoor kan bij een veel hogere spanning (14,5 Volt) en een lagere stroomsterkte (2 Ampere) worden geladen. Het opladen gaat dan veel efficiënter.

Hoe snel gaat het opladen? Dat is uiteraard afhankelijk van de beginlading en de grootte van de interne batterij, maar je kunt de iPhone 8 in ongeveer dertig minuten tot 50% opladen. In ongeveer een uur is je iPhone opgeladen tot 100%. Bij de iPhone 8 Plus duurt dit iets langer, omdat er een grotere batterij in zit.

Hoe zit het ook alweer met Watt, Ampere en Volt?

Misschien herinner je je nog wel van de middelbare school dat je het vermogen (Watt) kon uitrekenen door de stroomsterkte (Ampere) en de spanning (Volt) te vermenigvuldigen. Die formule geldt nog steeds.

Watt is het vermogen dat een lader afgeeft.
Ampere is de stroomsterkte van lader naar apparaat.
Volt is de spanningsverschil (ook wel het voltage genoemd) tussen lader en apparaat.
Bij het kiezen van de juiste adapter moet je vooral letten op het aantal Ampere in combinatie met het aantal Volt. Bij de iPhone en iPad zit het maximum op 2,4 Ampere (5 Volt). Oudere toestellen kunnen slechts 1 Ampere (5 Volt) aan. Bij de iPad Pro’s die we hierboven hebben genoemd, kun je 2 Ampere (14,5 Volt) gebruiken.

iPhone snelladen: tips voor sneller laden

Je kunt een aantal maatregelen nemen om het opladen van je iPhone nog verder te versnellen:

  • Steek de kabel in een stroomadapter, niet in een USB-poort van je computer. USB-poorten leveren vaak maar 0,5 tot 2 Ampere.
  • Schakel zoveel mogelijk (draadloze functies) uit: zet de iPhone in vliegtuigstand, zet notificaties uit en zorg dat het scherm uitgeschakeld is. Je kunt er zelfs voor kiezen om de iPhone even helemaal uit te schakelen. Dit heeft alleen zin als je langere tijd wilt laden, want het uit- en inschakelen kost ook weer extra energie.