DFU-mode inschakelen op iPhone en iPad

Soms moet je de DFU-modus van je iPhone of iPad activeren, om bijvoorbeeld een oudere iOS-versie te installeren bij het jailbreaken. Alles over de DFU-mode en het herstellen van je iOS-versie lees je in deze tip.


Wanneer je problemen ondervindt met je iPhone of iPad, dan kun je deze het beste herstellen via iTunes. Je moet daarvoor vaak de DFU-modus of herstelmodus inschakelen. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet, op de verschillende toestellen die Apple heeft uitgebracht.

Wat is DFU mode?

DFU staat voor Device Firmware Upgrade. Het is nodig als je problemen met je toestel ondervindt en daarbij de systeemsoftware (firmware) moet herstellen. DFU komt ook van pas in andere situaties, bijvoorbeeld als je je toestel wilt jailbreaken. Daarbij is er een klein onderscheid met de herstelmodus. Bij DFU wordt de zogeheten bootloader omzeild, wat het mogelijk maakt om een firmware-versie naar eigen keuze terug te zetten.


De DFU mode is iets anders dan de herstelmodus (recovery mode). In herstelmodus kun je handmatig een firmware-upgrade of een recovery uitvoeren. Bij de DFU mode kan dat ook, maar de werking is iets specifieker. In DFU mode wordt de zogenaamde bootloader (of preloader) omzeild, waardoor je een firmwareversie naar keuze kunt installeren.


Bekijk ook: iPhone herstellen (restore) bij hardnekkige problemen.


Hoe je je iPhone in DFU mode plaatst, verschilt per apparaat. Tot en met de iPhone 6S werkte dit bij ieder toestel op dezelfde manier. Bij de iPhone 7 heeft Apple de werkwijze veranderd.


Als je problemen ondervindt met je iPhone kun je deze het beste even resetten of herstarten. Mocht dit niet werken, dan kun je het toestel proberen te herstellen door de nieuwste iOS-versie nogmaals te installeren. Werkt dat ook niet, dan kan het nodig zijn om terug te gaan naar een oudere iOS-versie en daarvoor heb je de DFU mode soms nodig.


Bekijk ook: Hoe reset ik mijn iPhone? Dit zijn de verschillende manieren voor iPhone resetten.


Bij DFU mode sluit je je iPhone op iTunes aan en zet je een zelfgekozen iOS-versie terug. Dit hoeft niet altijd de nieuwste iOS-versie te zijn. Als je kiest voor downgraden wil je bijvoorbeeld terug naar een oudere iOS-versie, bijvoorbeeld omdat je wilt jailbreaken.

DFU mode op de iPhone X

Om de iPhone X in DFU mode te plaatsen, moet je een aantal stappen doorlopen:

1. Start iTunes op, op een PC of Mac en verbind je iPhone X met de computer met behulp van een Lightning-kabel.

2. Zet je toestel uit, als je dat nog niet had gedaan, door de zijknop en volume-omlaag-knop gelijktijdig in te drukken.

3. Druk op de zijknop aan de rechterkant van je iPhone en houdt deze ingedrukt.

4. Na 3 seconden druk je tevens op de volume-omlaag-knop en houd je beide knoppen ingedrukt.

5. Na 10 seconden laat de zijknop los, maar houd je de de volume-omlaag-knop nog vast. Als het Apple-logo in beeld komt, heb je de knoppen te kort of te lang ingedrukt en moet je opnieuw beginnen met dit stappenplan.

6. Als het goed is, kun je na 5 seconden de volume-omlaag-knop loslaten en blijft je scherm zwart. Nu staat je iPhone X in DFU Mode. Als het goed is, verschijnt er ook een melding in iTunes. Krijg je in plaats daarvan op je iPhone een melding dat je je iPhone op iTunes moet aansluiten, dan moet je opnieuw beginnen met dit proces.


Wil je uit de DFU mode? Houd dan de volume-omlaag-knop en de zijknop ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet.

DFU mode op de iPhone 8

Wil je je iPhone 8 in DFU mode plaatsen? Doorloop dan onderstaande stappen. Uiteraard gelden deze ook als je wilt dat je iPhone 8 plus in DFU mode terecht komt.

1. Hang je iPhone 8 (plus) met behulp van een Lightning-kabel aan een computer en open iTunes.

2. Je toestel moet uitstaan, dus als hij nog aanstaat, moet je hem nu uitzetten.

3. Druk op de sluimerknop en houdt deze ingedrukt gedurende drie seconden.

4. Vervolgens moet je ook de volume-omlaag-knop indrukken, terwijl je de sluimerknop vast blijft houden. Houd dit 10 seconden vol. Zie je een Apple-logo in beeld dan is er iets misgegaan en moet je bovenstaande stappen opnieuw uitvoeren.

5. Laat de sluimerknop los, maar houdt vervolgens de volume-omlaag-knop nog 5 seconden vast. Als je een melding krijgt dat je je iPhone aan iTunes moet hangen, heb je de knoppen te kort of te lang ingedrukt. Je moet bovenstaande stappen dan opnieuw doorlopen.

6. Als het scherm zwart blijft, dan is het je gelukt en staat je iPhone 8 in DFU Mode. Als het goed is, verschijnt er nu een melding in iTunes.


Om de DFU mode te verlaten, houd je de volume-omlaag-knop en de sluimerknop ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet.

DFU mode op de iPhone 7

De DFU mode vergt wat oefening, dus het kan best zo zijn dat je onderstaand stappenplan een paar keer moet doorlopen. Op de iPhone 7 activeer je de DFU mode als volgt:

1. Sluit je toestel aan op een computer met de Lightning-kabel en zet deze vervolgens uit. Zorg dat iTunes actief is.

2. Houd de sluimerknop drie seconden ingedrukt en blijf deze indrukken.

3. Druk daarna op de volume-omlaag-knop en houd beide knoppen ongeveer 10 seconden ingedrukt.

4. Het scherm moet daarbij zwart blijven. Zie je het Apple-logo, dan moet je de stappen opnieuw doorlopen.

5. Laat de sluimerknop los, maar houd de volume-omlaag-knop nog 5 seconden vast. Krijg je een melding dat je je iPhone op iTunes moet aansluiten, dan moet je opnieuw beginnen.

6. Heb je alle stappen correct uitgevoerd, dan blijft het scherm zwart en verschijnt er een boodschap op het computerscherm dat iTunes een iPhone in herstelmodus heeft aangetroffen.


Om weer uit DFU-modus te komen, houd je de volume-omlaag-knop en de sluimerknop ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet.

DFU mode op de iPhone 6S

Wil je je iPhone 6S in DFU mode plaatsen? Volg dan onderstaand stappenplan.

1. Sluit je toestel aan op een computer en open iTunes. Schakel het toestel vervolgens uit.

2. Druk de sluimerknop aan de rechterkant van het toestel in en houd deze ingedrukt.

3. Na 3 seconden druk je ook de homeknop in. Je houdt deze twee knoppen ca. 10 seconden gelijktijdig ingedrukt.

4. Laat vervolgens de sluimerknop los.

5. Houd de homeknop nog ca. 5 seconden ingedrukt.

6. iTunes zal een melding geven, dat er een iPhone in herstelmodus is aangetroffen (in feite is dit DFU-modus).


Wil je de DFU mode verlaten? Houd de homeknop en de sluimerknop ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet.

DFU mode op de iPhone SE

Een iPhone SE in DFU mode plaatsen werkt als volgt.

1. Sluit je iPhone SE met een Lighting-kabel aan op een pc of Mac en open iTunes. Zet het toestel vervolgens uit.

2. Druk de sluimerknop bovenop het toestel in en houd deze 3 seconden ingedrukt.

3. Vervolgens druk je ook de homeknop in. Je houdt deze twee knoppen samen 10 seconden lang ingedrukt.

4. Laat vervolgens de sluimerknop los, maar houdt de homeknop nog 5 seconden lang vast.

5. Het scherm van het toestel blijft zwart en iTunes geeft een melding. Zie je een Apple-logo op het scherm van je iPhone of een melding dat je je toestel aan iTunes moet hangen, dan is er iets misgegaan. Begin dan opnieuw met dit stappenplan.


Het kan natuurlijk zijn dat je de DFU mode toch weer wilt verlaten. Houd dan de homeknop en de sluimerknop ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet.

DFU mode op oudere iPhones

Wil je een iPhone 6 of ouder in DFU mode plaatsen? Dat kan door onderstaande stappen te doorlopen.

1. Sluit je toestel aan op een computer en open iTunes. Schakel het toestel uit.

2. Druk de sluimerknop en houd deze 3 seconden ingedrukt.

3. Houd de sluimerknop ingedrukt, terwijl je ook op de homeknop drukt. Je houdt deze twee knoppen samen 10 seconden lang ingedrukt. Als het goed is blijft het scherm zwart. Zie je een Apple-logo? Probeer bovenstaande stappen dan opnieuw.

4. Laat de sluimerknop los, maar houd de homeknop nog 5 seconden vast.

5. Het scherm van het toestel blijft zwart en iTunes geeft een melding. Krijg je geen melding in iTunes en staat er op het scherm van je iPhone een melding dat je je toestel aan iTunes moet hangen, dan is er iets misgegaan. Begin dan opnieuw met dit stappenplan.

Bovenstaand filmpje legt ook nog eens uit hoe je je iPhone in DFU modus zet.

Wil je de DFU mode verlaten? Door de homeknop en de sluimerknop samen ingedrukt te houden, verschijnt vanzelf het Apple-logo in beeld. Hierna zal je iPhone weer opstarten.

DFU mode op de iPad

In principe werkt de DFU mode op de iPad hetzelfde als de op de iPhone. Dat betekent dat je de volgende stappen moet doorlopen.

Sluit je iPad aan op een pc of Mac en open de iTunes. Schakel vervolgens het toestel uit.

Druk de sluimerknop bovenop je de iPad en houd deze 3 seconden ingedrukt.

Houd hem ingedrukt, terwijl je tegelijkertijd op de homeknop drukt. Houd de knoppen 10 seconden vast. Het scherm blijft zwart als je het goed doet. Zie je een Apple-logo op je iPad? Probeer bovenstaande stappen dan opnieuw.

Laat vervolgens de sluimerknop los, maar houd de homeknop nog 5 seconden vast.

Het scherm van het toestel blijft nog steeds zwart en iTunes geeft een melding dat er een iPad in herstelmodus is gevonden. Krijg je geen melding in iTunes en staat er op het scherm van je iPad juist wel een melding, dan is er iets misgegaan. Je kunt het stappenplan dan opnieuw uitvoeren.

Je kunt je iPad weer uit de DFU mode krijgen door de homeknop en sluimerknop ingedrukt te houden tot het Apple-logo in beeld verschijnt.

Gewenste iOS-versie installeren

Zodra je iPhone of iPad in DFU-modus staat kun je elke gewenste iOS-versie installeren door deze via iTunes erop te zetten. Hou er wel rekening mee dat Apple iOS-versies maar beperkte tijd signeert, waardoor je niet terug kunt naar een heel oude versie.


Eerst zul je de gewenste iOS-versie moeten downloaden in de vorm van een IPSW-bestand (bijvoorbeeld via deze site). Na het downloaden van de gewenste versie houd je op de Mac de Option-toets ingedrukt en op Windows-computers de Ctrl-toets. Vervolgens klik je in iTunes op Herstel en selecteer je het gewenste IPSW-bestand. Daarna wordt de gewenste iOS-versie op je toestel gezet.

iPhone of iPad herstellen via de herstelmodus

Naast een DFU mode beschikt iTunes ook over een herstelmodus (Engels: Recovery mode). Het verschil tussen deze twee is klein. Bij een DFU-herstel wordt er geen gebruik gemaakt van de aanwezige bootloader (opstarter) op je iPhone, maar degene die aanwezig is in het IPSW-bestand. Hierdoor wordt je iDevice volledig opnieuw ingesteld en blijven er geen resten aanwezig van de vorige software.


Wil je liever een iPhone of iPad herstellen via de herstelmodus? Dat werkt dat volgt:

1. Schakel je iPhone of iPad volledig uit.

2. Hang het apparaat aan een Mac of pc en open iTunes

3. Wat je nu moet doen verschilt per toestel:


Bij een iPhone 8 of nieuwer druk je kort op de volume-omhoog-knop en vervolgens kort op de volume-omlaag-knop. Houd nu de sluimer-/zijknop ingedrukt tot je iPhone aangeeft dat hij zich in herstelmodus bevindt.

Bij een iPhone 7 of iPhone 7 Plus houd je de sluimerknop en de volume-omlaag-knop tegelijk ingedrukt tot je een melding krijgt dat je iPhone zich in herstelmodus bevindt.

Bij een iPhone 6S of ouder en bij een iPad houdt je de homeknop en de sluimerknop tegelijk ingedrukt tot het apparaat in de herstelmodus staat.


4. Klik nu in iTunes op Herstel.

5. Tijdens het herstelproces kun je een backup terugzetten of je toestel inrichten als nieuw.

Meer tips lezen? Je vindt ze hier.

iPhone aan reparatie toe?

Wij repareren alles aan elk model iPhone. Dus is je iPhone aan een reparatie toe? Wacht dan niet langer en kom zonder afspraak langs bij ons. Wij hebben elk onderdeel op voorraad en voeren de reparatie direct voor je uit. En vergeet niet: De reparatie prijzen die wij hanteren zijn de laagste van geheel Europa!

GSM Eindhoven vindt je aan de Brussellaan 2F in Eindhoven | GSM: 06-28.199.632