arrow_drop_up arrow_drop_down

AJAX detectie werkwijze

Vroegtijdige detectie met de unieke buitendetectors van AJAX.

Het allerbelangrijkste aan een beveiligingssysteem is dat jij op een zo vroeg mogelijk moment moet worden gewaarschuwd als er iets aan de hand is. Dat kan natuurlijk een inbraakpoging zijn, maar het AJAX beveiligingssysteem kan je ook waarschuwen voor rook / brand, of waterlekkage constateren. De kwaliteit en snelheid van welke detectie dan ook is cruciaal voor een alarmsysteem. Een beveiligingssysteem dat valse meldingen geeft, of je waarschuwt als een dief al in je woning staat heeft niemand iets aan.


Daarom bespreken we op deze pagina de unieke buitendetectors van het AJAX alarmsysteem.

Informatie over de andere detectors van AJAX vind je op de volgende pagina's vermeld staan.

Ieder beveiligingsbedrijf of fabrikant beweert dat het systeem dat zij verkopen het beste is.

Iedereen begrijpt dat vroegtijdige detectie het beste is, en alle merken alarmsystemen pretenderen dit te hebben. Alleen zit er nogal een verschil in wat de ene fabrikant "vroegtijdig" vind ten opzichte van de andere fabrikant. Als voorbeeld halen we het alarmsysteem van het merk "woonveilig" erbij. Dit merk zegt vroegtijdige inbraak te detecteren met behulp van bewegingsdetectors in huis, en trilcontacten op de ramen. Er zal dan een alarm afgaan als een inbreker je voordeur reeds heeft geforceerd en al binnen in je woning staat, of zodra een van je glazen gesneuveld is. Vind je dit vroegtijdig? Wij niet!


"Vroegtijdig" krijgt met het AJAX alarmsysteem een geheel nieuwe betekenis

Het opsporen van inbraakpogingen begint met de locatie waar detectie plaatsvindt.

Via welke weg komt een inbreker bij je woning aan, en hoe beveilig je die route naar je woning toe?

Dat is simpel, met een AJAX buiten bewegingsdetector, zodat jij direct op de hoogte bent, en de inbreker met een sirene wordt verjaagd alvorens hij kan starten met een inbraakpoging.


Dankzij het door AJAX gepatenteerde draadloze signaal genaamd Jeweller is het bereik van alle detectors 2.000 meter, en zelfs met extenders uitbreidbaar naar 10.000 meter. Hierdoor is het monteren van detectors in je tuin overal mogelijk, hoe groot je tuin ook is. Dankzij het unieke draadloze signaal gaan de meegeleverde batterijen ook nog eens tot 7 jaar mee.


Elke melding van detectie zal via de centrale unit van het alarmsysteem genaamd de Hub worden doorgezonden naar de AJAX Cloud. Je eigen smartphone welke via de gedownloade AJAX applicatie ook constant in verbinding staat met diezelfde Cloud zal binnen 0,15 seconden een melding ontvangen, en doorgeven wat er aan de hand is.


Het blokkeren van het draadloze signaal, of het wegvallen van een van de verbindingen van de Hub of van de draadloze detectors zal direct door de Cloud worden opgemerkt, en hier wordt je direct van op de hoogte gesteld.

MotionProtect Outdoor, de bewegingsdetector voor buitenmontage

MotionProtect Outdoor, zo werkt het

Demonstratievideo AJAX buitendetector

Detectie werkwijze

AJAX buiten bewegingsdetectors reageren alleen op mensen, niet op honden, katten, vogels, bomen die bewegen door de wind, of andere beplanting. Door gebruik van 2 sensoren op verschillende hoogtes zal alleen een alarm gegenereerd worden op het moment dat beide sensoren hetzelfde registreren. Bekijk een korte demonstratievideo van de MotionProtect Outdoor.

Detectie werkwijze

AJAX buiten bewegingsdetectors reageren alleen op mensen, niet op honden, katten, vogels, bomen die bewegen door de wind, of andere beplanting. Door gebruik van 2 sensoren op verschillende hoogtes zal alleen een alarm gegenereerd worden op het moment dat beide sensoren hetzelfde registreren. Bekijk bovenstaande korte demonstratievideo van de MotionProtect Outdoor.

Montagevoorbeeld MotionProtect Outdoor

De MotionProtect Outdoor is bedoeld om grotere gebieden in je tuin te monitoren op beweging.

Het bereik van de MotionProtect Outdoor is maximaal 15 meter onder een hoek van 90 graden. 


Montage kan op elk gewenst oppervlak plaatsvinden.

Of het nu op een stam van een boom is, op de muur van je tuin of op de gevel van je huis. Het maakt niet uit.


- Montagehoogte tussen 80-130 cm.

- Gevoeligheid detectie instelbaar in 3 standen.

- Reikwijdte instelbaar tussen 3 en 15 meter.


Zoals reeds eerder aangegeven reageert de detector niet op honden / katten.

Hierdoor kan je huisdier gewoon vrij loslopen in je tuin, en wordt je alleen gewaarschuwd bij echt gevaar.


AJAX heeft twee bewegingsdetectors in het assortiment welke speciaal geschikt zijn voor buiten.

De MotionProtect Outdoor zoals je hierboven in werking hebt gezien, en de MotionProtect Curtain die we nu gaan bespreken.

MotionProtect Curtain, de bewegingsdetector voor buiten en binnen

De Curtain versie is speciaal bedoeld om een specifiek gebied te beveiligen omdat deze detector een kijkhoek heeft van slechts 6 graden. Daarom wordt deze detector ook vaak een gordijn detector genoemd, dat is immers de Nederlandse vertaling van het engelse woord Curtain. Met andere woorden, de detector kijkt in een vrijwel rechte lijn, zoals wellicht ook de gordijnen bij jou thuis hangen. Om je een voorbeeld te geven hoe het detectie gebied van deze gordijn detector is kun je onderstaand plaatje bekijken waarin het groene vlak het detectie gebied is. Pas als iemand dat doorkruist zal een alarmsignaal volgen.  

AJAX MotionProtect Curtain detectie gebied

Monteer de MotionProtect Curtain zoals aangegeven op de gevel van je woning en het is onmogelijk ongezien de woning te benaderen vanaf deze twee zijdes.


Zodra iemand het groene vlak doorkruist zal een alarmsignaal klinken. Iedereen die zich meer dan 60 centimeter vanaf de woning bevind zal niet worden opgemerkt. Je ontvangt dus echt pas een melding zodra iemand daadwerkelijk je woning benaderd. Is detectie verder vanaf de woning wel gewenst, installeer dan de MotionProtect Outdoor zoals als eerste vermeld op deze pagina.


Ook ideaal toepasbaar bij een hekwerk.

Zodra iemand over het hek klimt zal een alarmsignaal klinken.


In de rest van de tuin kan iedere persoon vrijuit rondlopen. De detectie is alleen bij het hekwerk zodra iemand daaroverheen klimt. Ook hier is het weer zo dat detectie alleen bij mensen / personen is, en niet bij katten die over het hek klimmen of lopen.


Toepasbaar op balkon van een appartement.


Zodra iemand op het balkon wil springen, zal een alarmsignaal klinken. Hierdoor is er geen tijd om onopgemerkt een raam of deur te forceren, en wordt een daadwerkelijke inbraak voorkomen.


Maar er zijn nog meer perfecte toepassingen om deze detector te gebruiken, denk bijvoorbeeld maar eens aan een portaaltje bij je voordeur zoals op de volgende foto staat afgebeeld.


Zodra iemand naar de voordeur loopt zal hij het groene vlak doorkruizen, waarna een alarmsignaal zal klinken.


Op deze wijze is ongezien beginnen aan het forceren van een deur of slot al onmogelijk. Direct na het voorbij lopen van de detector zal een alarmsignaal worden doorgegeven aan de smartphone van elke gebruiker, en klinkt de aanwezige binnen en of buitensirene om de aandacht van de omgeving te trekken.

Alternatieven

Dit zijn de 2 buiten bewegingsdetectors welke in het assortiment van AJAX aanwezig zijn. Maar er zijn ook nog alternatieven detectors van andere merken mogelijk indien je dit zou willen, omdat bijvoorbeeld het detectie gebied hiervan meer in overeenstemming is met jouw wensen.


Dankzij de AJAX Transmitter is het ook mogelijk om detectors van andere fabrikanten te laten werken binnen het AJAX alarmsysteem. Door gebruik te maken van een AJAX Transmitter kunnen ook andere merken detectors over grote afstand gebruikt worden.


Voorbeelden van buitendetectors van andere fabrikanten die wij in het assortiment hebben zijn:

  • Sopras outdoor: Ideaal voor bij ramen en deuren dankzij detectie aan 2 zijdes over een afstand van 12 meter ieder
  • Optex WXI-RAM-180: Ideaal op locaties waar een 180 graden detectie noodzakelijk is over een maximale afstand van 12 meter alle richtingen uit
  • Optex WXS-RDAM-180: Gelijk aan eerstgenoemde Optex, echter kan deze ook op 2 meter hoogte worden gemonteerd en is er een extra radar module aanwezig naast de passieve infrarood detector, om valse alarmen op moeilijke detectie plaatsen uit te sluiten. Deze relatief grote detector  

We bespreken deze alternatieven, en alle andere detectors van AJAX op de volgende pagina's.

Meer informatie

Bekijk direct alle producten in de webshop (Opent nieuw tabblad),

of laat je verder informeren op deze website.